InterieurLifestyle

5 projecten in huis die je zelf kunt doen

In deze tijd van het jaar is het fijn om wat tijd door te brengen binnenshuis. Het weer is koud en guur, dus waarom zou je niet een aantal projecten oppakken die je al een tijd lang wilt doen? In dit artikel geven we je vijf ideeën voor projecten in huis die je heel eenvoudig zelf kunt uitvoeren!

Waarom zelf aan de slag?

Er zijn meer dan genoeg redenen om lekker zelf aan de slag te gaan met DIY projecten in huis. Je bent bijvoorbeeld toe aan vernieuwing in je huis, maar je hebt een budget. Het zelf doen kan je een hoop geld besparen. Daarnaast is het ook leuk om zelf aan de slag te gaan met een project in huis, omdat je er heel wat van opsteekt. Het vergt ook doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. En dan het trotse gevoel wanneer het af is, dat pakt niemand je af. Er zijn natuurlijk altijd klussen die je echt niet zelf kunt (of mag) doen en dan kun je het uitbesteden aan een vakman. Maar er zijn gewoonweg ook veel klusjes in huis die je zelf, met de juiste uitleg, kunt doen.

Deze 5 projecten kan jij zelf

Er zijn altijd van die projecten die almaar blijven liggen. Je kijkt bijvoorbeeld al maanden tegen een muur aan die opnieuw geverfd moet worden. Of je roept al jaren dat je echt de plinten wilt vervangen. Ook denken wij mensen vaak veel te groot als het gaat om een bepaalde ruimte in huis een make over te geven. Alsof je werkelijk alles moet veranderen of vernieuwen. Maar meestal is dat dus niet zo. Hieronder vind je vijf projecten die doorgaans blijven liggen, maar die jij makkelijk zelf kunt doen.

1. Het vervangen of opnieuw verven van een raam of deur.

De meeste mensen kiezen ervoor om dit klusje eindeloos uit te stellen. Want meestal is het zo wanneer je één deur of raam vervangt of opnieuw verft, je de rest ook moet of wilt doen. Dat is echter helemaal niet nodig. Je kunt ervoor kiezen om dit project stapje voor stapje te doen. Begin bijvoorbeeld met de deur van de woonkamer. Op die manier krijgt je woonkamer direct een andere look. Dat hij aan de andere kant niet match met de andere deuren valt vaak alleen jou op. Dit mag ook gewoon tijd kosten. En pak je het telkens een voor een aan, dan kost het ook niet direct zoveel.

2. De muren verven.

Iemand inhuren om de muren te verven? Dat is zeker niet nodig. Je hoeft zelfs niet al je meubilair uit de ruimte te halen. Wel is het slim om de items die tegen de muren aan staan aan de kant te zetten en wellicht te bedekken met plastic. Let ook op dingen zoals kozijnen en de vloer. En zorg dat je deze ook afdekt. Nog een paar tips voor wanneer je zelf je muren gaat verven: zorg voor goede ventilatie en stop niet halverwege. Begin je aan een muur, maak het dan ook af. Anders krijg je kleurverschillen.

3. Een nieuw behangetje

Naast het verven van muren kun je er natuurlijk ook een nieuw behang opplakken. Bijvoorbeeld in de slaapkamer of juist in de gang. Behangen kan wel een lastig klusje zijn, dus mijn advies is om dit met zijn tweeën te doen. Daarbij is behang met een patroon of fotobehang moeilijker dan wanneer je voor één kleur kiest. Dus bedenk zelf wat je het liefste wil.

4. Plafond verven

Een fris geverfd plafond maakt direct een groot verschil in een ruimte. Het is dan ook niet zo gek dat dit één van de meest populaire projecten is onder thuisklussers. Voordat je begint is het belangrijk om het plafond grondig schoon te maken en eventuele oneffenheden weg te werken. Vervolgens kan je beginnen met het aanbrengen van de verflaag. Bedek de meubels in huis wel met stof of plastic zodat deze niet onder vallende druppels verf komen te zitten.

5. Plintjes vervangen

Vervang je oude, beschadigde plintjes voor nieuwe en je ruimte oogt meteen heel anders. Het is belangrijk om de juiste plintjes te kiezen, die passen bij jouw interieur en de klus goed voor te bereiden. Verwijder de oude plintjes voorzichtig, zodat je de muur niet beschadigt en breng de nieuwe plintjes aan met behulp van lijm of spijkers.

Tips voor de projecten in huis

  • Maak een plan: zet alle stappen die je nodig denkt te hebben om het project te voltooien op papier. Dit maakt het makkelijker om te bepalen wat je nodig hebt en hoeveel tijd het gaat kosten.
  • Haal alle benodigdheden in huis voordat je begint. Dit bespaart tijd en frustratie wanneer je halverwege het project iets bent vergeten.
  • Neem de tijd om alles goed te doen. Het is beter om even extra tijd te investeren om alles goed te doen, dan dat je achteraf moet terugkomen omdat er iets niet goed is gegaan.
  • Wees niet bang om hulp in te schakelen als je denkt dat je het niet alleen aankunt. Het is altijd beter om iemand te vragen die meer ervaring heeft dan jij, dan dat je fouten maakt die later moeilijk te herstellen zijn.
  • Denk na over de volgorde waarin je de stappen uitvoert. Soms is het handig om dingen in een bepaalde volgorde te doen, zodat je later niet hoeft terug te gaan en alles weer opnieuw moet doen.
  • Kijk of er speciale aanbiedingen zijn voor de materialen die je nodig hebt. Soms kun je veel geld besparen door even te wachten met aankopen totdat er een aanbieding is.
  • Probeer niet alles in één keer perfect te maken. Soms is het beter om even snel iets af te maken en dan later terug te komen om het verder af te werken. Dit kan ervoor zorgen dat je project sneller klaar is en je minder tijd kwijt bent.

Alternatieven voor de grote projecten in huis

Als je niet zeker weet of je klaar bent voor een grote klus in huis, zijn er genoeg kleinere projecten die je zelf kunt doen om het huis een frisse start te geven. Kleine veranderingen kunnen soms net zo effectief zijn als een complete renovatie.

1. Werk aan de verlichting: Goede verlichting is belangrijk voor elk huis, maar het kan moeilijk zijn om de perfecte lampen te vinden. Voordat je begint met winkelen, neem dan eerst de tijd om uit te zoeken waar precies je nieuwe lampen nodig hebt. Zodra je weet wat je zoekt, kun je gaan winkelen en de perfecte lamp vinden die aan al jouw wensen voldoet. Het voordeel van het vervangen van de lampen is dat je ook meteen naar een duurzamere variant kunt overstappen. Dan bespaar je ook nog eens geld.

2. Behang één muur: Eén nieuw behangetje kan echt heel veel verschil maken in huis. Kies voor een patroon dat bij de rest van het interieur past en probeer iets te vinden dat uniek is en wat nog niet veel mensen hebben.

3. Koop nieuwe meubels: Een nieuwe bank of eettafel kan de ruimte in huis helemaal opnieuw uitvinden. Als je geld over hebt voor nog wat extra’s, kun je ook een paar andere meubels toevoegen om de ruimte nog meer sfeer te geven.

4. Voeg nieuwe accessoires toe: Eén van de gemakkelijkste manieren om iets aan de look van jouw huis te veranderen is door nieuwe accessoires toe te voegen. Kies voor accessoires die bij de rest van het interieur passen en probeer iets te vinden dat uniek is en wat nog niet veel mensen hebben.

5. Gooi je interieur om: Door bijvoorbeeld je bank en het tv meubel om te wisselen zorg je al meteen voor een andere look. Leg er een nieuw vloerkleed neer of geef je tv meubel een likje verf en het ziet er al meteen anders uit. Het kost je dan ook niet zoveel tijd, geld en moeite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.