GezondheidMentale gezondheid

De beste manier om een Blue Monday door te komen: 8 tips die werken!

Blue Monday, ook wel depri dag genoemd, valt steevast op de derde maandag van januari. Het is de meest deprimerende dag van het jaar, en velen worstelen hiermee. Maar er is hoop! In dit blogartikel lees je hoe je Blue Monday kan verlichten, met 8 tips die echt werken.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday wordt vaak aangeduid als de meest deprimerende dag van het jaar. Het valt meestal op de derde maandag in januari en is vermoedelijk ontstaan ​​door een combinatie van verschillende factoren. Denk hierbij aan het weer, het feit dat alle feestdagen (inclusief decoratie) weer voorbij zijn en financiële stress na Kerstmis. Hoewel er wetenschappelijk gezien geen bewijs is voor deze stelling, voelt het voor veel mensen wel zo.

8 tips die je helpen om Blue Monday succesvol te doorstaan

 1. Stel jezelf realistische doelen voor de dag. Dit houdt je gemotiveerd en helpt je om niet teleurgesteld te raken als er iets niet lukt.
 2. Zorg ervoor dat je iets leuks hebt om naartoe te kijken. Plan een uitje met vrienden of familie, of ga naar een plek waar je graag bent. Dit geeft je wat te doen en iets om naartoe te kijken.
 3. Probeer nieuwe dingen uit. Doe iets wat je nooit hebt gedaan voordat, of maak van iets wat normaal gesproken vervelend is, iets leuks (zoals een wandeling in he t park).
 4. Vermijd vervelende gesprekken en leer de kunst om nee te zeggen. Als je iets niet wilt doen, zeg het dan rustig maar beslist.
 5. Wees sociaal en verbind met andere mensen die je kent – of waar je nog geen connectie mee hebt gemaakt. Dit helpt om het isolement en depressie tegen te gaan die vaak voorkomen bij een Blue Monday.
 6. Zorg ervoor dat je een goede nachtrust krijgt en probeer elke ochtend wat beweging te doen, zodat je lichaam en geest wakker worden.
 7. Begin de dag met iets lekkers bij je ontbijt, zoals een stukje chocolade of een warme chocolademelk mét slagroom.
 8. Zorg dat je goed voor jezelf zorgt door gezond te eten en genoeg water te drinken.

Tips voor meer positiviteit in je leven (zonder Blue Monday)

Natuurlijk heb ik ook nog wat tips voor je om gewoon altijd meer positiviteit in je leven te krijgen.

 • Stel jezelf elke dag positieve affirmaties voor in de mirror. Dit helpt je om jezelf beter te voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Plan elke week minstens één activiteit die je echt naar uitkijkt, zoals een lunch met een goede vriend(in), een safari-dagtrip of een museumbezoek. Dit geeft je iets om naar toe te leven tijdens de minder leuke momenten van de week.
 • Doe dagelijks aan oefeningen die endorfines aanmaken, zoals hardlopen, fietsen of dansen. Deze natuurlijke ‘gelukshormonen’ zullen ervoor zorgen dat je je beter voelt en meer energie hebt.
 • Zet vaker iets moois op social media, in plaats van alleen de negatieve dingen die er gebeuren. Dit kan van alles zijn, van foto’s van mooie plekken die je hebt bezocht tot leuke momenten die je met vrienden hebt gehad.
 • Neem elke week even de tijd om dankbaar te zijn voor wat je wel hebt in plaats van te focussen op wat je niet hebt. Zowel meditatie of een dagboek bijhouden kan hier heel goed bij helpen.
 • Plan regelmatig een ‘me-time’ avond en verwen jezelf met massage, kruidenbaden, filmavond, yoga of wat dan ook waar jij energie uit haalt. Doe dit minstens één keer per week om te ontspannen en te genieten van alles dat er nog goed is in je leven.

Conclusie

Kortom, als je op zoek bent naar manieren om deze Blue Monday door te komen, dan moet je zeker deze 8 tips in overweging nemen! Je bent niet alleen en het is helemaal normaal dat je je soms down voelt. Er zijn echter altijd wel manieren om daarmee om te gaan en ervoor te zorgen dat je weer wat vrolijker wordt. Doe jezelf een plezier en probeer deze tips uit, want ze werken echt!

3 gedachten over “De beste manier om een Blue Monday door te komen: 8 tips die werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.