Lifestyle

De populairste goede voornemens

Ieder jaar voor het nieuwe jaar stellen mensen hun goede voornemens vast om zichzelf te verbeteren. Maar wat zijn de meest populaire doelen die mensen hebben? In dit artikel bekijken we wat de meest voorkomende goede voornemens zijn onder mensen en hoe je ze kunt bereiken.

Wat zijn de populairste goede voornemens?

In een onderzoek is naar voren gekomen dat gezondere lifestyle en minder stress de populairste goede voornemens zijn voor het komende jaar. Dit blijkt uit het feit dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders (36%) aangeeft dat dit hun belangrijkste doel is voor 2022. Dit is een significant verschil met andere Europese landen, waar ‘gezonder leven’ gemiddeld genomen slechts op de tweede plek staat (28%). Verder staat ook ‘minder stress’ hoog op het lijstje van Nederlandse voornemens. Eén op de acht geeft hieraan toe dat ze minder gestrest willen zijn in het nieuwe jaar (12%). Dit is hoger dan het Europese gemiddelde, waar slechts 8% aan dit doel werkt.

  1. Meer bewegen en een gezonde levensstijl aanhouden: Veel mensen nemen het voornemen op om meer te bewegen en een gezonde levensstijl aan te houden door bijvoorbeeld regelmatig te gaan sporten of beter te eten.
  2. Stress verminderen: Stress kan ons leven op verschillende manieren beïnvloeden, en veel mensen nemen daarom het voornemen op om hun stressniveau te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, te ontspannen of meer tijd vrij te maken voor zelfzorg.
  3. Betere werk-privébalans: In een wereld waarin we steeds meer tijd aan ons werk besteden, nemen veel mensen het voornemen op om een betere werk-privébalans te creëren door bijvoorbeeld beter te plannen, prioriteiten te stellen of meer tijd vrij te maken voor hun familie en vrienden.
  4. Financiën beter beheren: Het beheren van onze financiën kan soms stressvol zijn, en daarom nemen veel mensen het voornemen op om hun financiën beter te beheren door bijvoorbeeld beter te budgetteren, te sparen of te investeren.
  5. Betere communicatie: Goede communicatie is belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties, en daarom nemen veel mensen het voornemen op om hun communicatievaardigheden te verbeteren door bijvoorbeeld beter te luisteren, te leren hoe ze conflicten kunnen oplossen of beter te leren uiten wat ze voelen.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze voornemens waarmaken?

We weten allemaal hoe het voelt om onze goede voornemens voor het nieuwe jaar te maken, maar helaas gebeurt het vaak dat we ze niet waarmaken. Het kan moeilijk zijn om onszelf aan onze voornemens te houden, vooral als we ze gemaakt hebben in een moment van enthousiasme en ze niet goed uitgewerkt hebben. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je jouw goede voornemens waarmaakt in het nieuwe jaar:

1. Zorg ervoor dat je realistische doelen stelt: Als je doelen te hoog gegrepen zijn, is de kans groot dat je ze niet behaalt en dan kan het demotiverend werken. Stel liever wat kleinere doelen die haalbaar zijn, want als je die bereikt hebt ben je al een heel eind op weg!

2. Maak je doelen concreet: Zorg ervoor dat je je doelen zo specifiek mogelijk maakt, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel tijd, geld en inspanning er nodig is om het te bereiken.

3. Breng structuur aan: Gebruik een agenda of planner om je doelen te plannen en breng structuur aan in je leven door dingen op tijd af te krijgen. Zo kun je gemakkelijker de verleiding weerstaan om jezelf voor de gek te houden.

4. Geef jezelf beloningen: Om jezelf te motiveren is het handig om af en toe een beloning uit te delen als je een bepaalde stap richting je doelstelling hebt gezet. Zo kan dit extra motivatie geven om verder te gaan met je plannen.

5. Vraag om steun: Het is belangrijk dat je jezelf omringt met mensen die je willen helpen en ondersteunen bij het behalen van je doelen. Zo kun je altijd terugvallen op hun advies als het even wat lastiger wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.