Financiën

5 tips voor energiezuinige feestdagen!

De feestdagen komen eraan! En alhoewel deze natuurlijk vooral draaien om gezelligheid en samenzijn is het ook slim om aan je portemonnee te denken. Deze dagen zijn namelijk al duur zat, hoe fijn is het dan om in ieder geval over je energiekosten geen zorgen te maken. Vergelijkingssite Slimster.nl deelt daarom vijf slimme tips om energie(kosten) te besparen tijdens de feestdagen en deze deel ik graag met jou.

Tip 1 | LED-verlichting in de kerstboom

Heb je nog een oud snoer met gloeilampjes voor in de kerstboom liggen? Weg ermee! Deze verbruiken tot wel acht keer zoveel stroom als LED-lampjes. Koop een nieuwe string LED-kerstverlichting en je verdient ‘m binnen een à twee kerstseizoenen terug. Wij hebben zelf inmiddels alle kerstverlichting vervangen met LED-verlichting.

Tip 2 | De thermostaat een graadje lager

Goed, niet heel gastvrij zul je wellicht denken, wanneer je met kerst familie over de vloer krijgt. Maar bedenk eens dat al die mensen in huis ook extra warmte brengen! Bovendien geeft het koken van het kerstmaal ook de nodige warmte, waardoor je er niets van merkt! Elke graad lager bespaart je toch weer zo’n zeven procent aan gaskosten.

Wij krijgen zelf geen gasten over de vloer dus voor ons is dit sowieso een hele makkelijke tip om uit te voeren.

Tip 3 | De deur uit

Nog slimmer is het natuurlijk om jezelf bij familie uit te nodigen. Je zit dan zelf thuis niet met alle afwas en de vaatwasser kan dus uitblijven, maar je kunt ook de verwarming uitzetten en hoeft geen gas of stroom te gebruiken om te koken. Win-win-win! Eén kerstdag buiten de deur scheelt je volgens berekeningen van Slimster al gauw een kleine tien euro. Het komt dus goed uit dat wij zelf op kerstavond en 1e kerstdag ergens anders heen gaan.

Lees ook: 10 lekkere voorgerechten om tijdens het kerstdiner te serveren

Tip 4 | Gourmetten

Gourmetten blijft in veel gezinnen toch dé traditie met kerst. En naast het feit dat het lekker en makkelijk is, bespaart het je ook nog energie! Een gourmetstel produceert immers de nodige warmte, waardoor je je gezelschap juist een groot plezier doet met het verlagen van de thermostaat. Daarnaast verbruikt een doorsnee gourmetstel zo’n 2,4 kilowattuur als je ‘m twee uur aan hebt staan, wat neerkomt op ongeveer 85 cent.

Kook je daarentegen twee uur lang op een inductiefornuis waarbij je vier pitjes gebruikt? Dan zit je al gauw op 2,50 euro. Scheelt toch weer! Energiebedrijf Zonneplan becijferde vorig jaar dat je door ‘s middags te gourmetten in plaats van ‘s avonds zelfs nóg meer kunt besparen.

Tip 5 | Kersttruien aan!

Als laatste geeft Slimster de tip om de hele familie aan te moedigen een kersttrui aan te trekken. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, maar vaak zijn ze ook nog eens hartstikke warm! Dat gecombineerd met een dampend gourmetstel maakt dat je het haast niet koud kúnt krijgen! Opmerkelijk genoeg blijken zowel de kersttrui als gourmetten volgens Google Trends vooral in de noordelijke provincies, waar de energiekosten het hoogst zijn, het meest populair.

“Met deze eenvoudige maar effectieve tips kan iedereen bijdragen aan een duurzamere én goedkopere feestperiode”, aldus Pascal van de Beek van Slimster. “Door slim prijzen te vergelijken helpen we de consument het hele jaar door met besparen, zelfs tijdens de meest feestelijke tijden van het jaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.