Eten & DrinkenGezondheid

Gezond uit eten gaan

Sinds ik gezonder leef krijg ik toch nog best vaak vragen van mensen hoe ik deze nieuwe lifestyle combineer met uit eten gaan. Want dat is juist wat ik zo fijn vind aan het kiezen voor een nieuwe lifestyle in plaats van een dieet. Je kunt gewoon lekkere dingen blijven eten, je kunt gewoon uit eten gaan en op terrasjes zitten. Alleen is je manier van kijken naar eten veranderd of dat is aan het veranderen waardoor je dus andere keuzes gaat maken. Vandaag vertel ik graag meer over hoe ik gezond(er) uit eten en geef ik tips.

Restaurant keuze

Meestal heb je zelf de keus als het gaat om het restaurant waar je heen gaat. Bij het bepalen van het restaurant kun je al een gezondere keus maken. Zo heb je natuurlijk de all you can eat restaurants en die zou je kunnen vermijden. Bij all you can eat restaurants heb je namelijk meer de neiging om teveel te eten. Daarnaast zijn er ook sommige keukens die wellicht een minder goede keuze zijn, zoals de Griekse keuze omdat daar veel gewerkt wordt met kazen (feta) en vetter vlees. Maar ook wanneer je wél ervoor kiest naar een van bovenstaande restaurants te gaan kun je nog steeds gezond eten.

Wat ik zelf (bijna) altijd doe is van te voren al op de menukaart kijken om te zien wat ik wil eten. Dan kun je op je gemak kijken wat jou het lekkerste lijkt, maar ook wat wellicht het meest ‘gezond’ is.

Eetkeuzes

Altijd als ik uit eten ging dan bestelden we graag een mandje brood vooraf. Heerlijk lekker ‘snoepen’ van dat (meestal) verse brood met wat boter of knoflooksaus. Maar als je goed nadenkt is het helemaal niet slim. Ten eerste vult brood enorm maar het bevat ook enorm veel calorieën. Sinds ik erachter ben dat een stukje stokbrood vooral vult maar niets oplevert, begin ik er niet meer aan. Dus dat is al gezonde keuze nummer 1: geen stokbrood meer.

Daarnaast zijn er altijd zoveel keuzes maar wil je echt gezonder uit eten dan heb ik een aantal keuzes voor je gemaakt die slimmer zijn.

 • Wil je vlees eten? Kies dan voor mager vlees zoals kip of biefstuk.
 • Vraag of de sausjes apart geserveerd kunnen worden bij een gerecht, zo bepaal je zelf hoeveel je ervan pakt.
 • Ook qua sausjes zijn er gezondere varianten, zo zijn rode sauzen over het algemeen gezonder dan de room/kaas sauzen.
 • Gegrild vlees of vis is ook altijd beter dan gebakken vlees of vis.
 • Vermijd gefrituurde etenswaren.
 • Zit er standaard friet bij je gerecht? Vraag om een gepofte aardappel of rijst.
 • Kies voor gerechten met veel groenten.
 • Wil je soep vooraf? Pak dan een helder soepje in plaats van gebonden.
salmon-1312372_1280

Extra tips

Naast de tips van welke dingen je het beste kunt eten en wat je beter kunt laten staan heb ik nog een paar extra tips voor je verzameld.

 • Zet standaard een fles water op tafel en drink bij elk gerecht minimaal een glas water.
 • Ga je naar een all you can eat restaurant? Loop dan eerst overal langs en bekijk wat je ECHT het lekkerste vind. Ik merk dat wanneer ik dat doe in plaats van meteen opscheppen dat ik veel bewustere keuzes maak.
 • Wanneer je iets eet bedenk dan altijd “is dit het waard?”. Ik eet tegenwoordig vrijwel alleen nog maar dingen die voor mij minimaal een 8, 9 of 10 waard zijn. Als er eten bij zit wat dan ‘wel lekker’ is dan is dat het niet waard om te eten. Van eten moet je echt genieten.
 • Eet overdag, voor het uit eten gaan, wat lichtere maaltijden.
 • Pak voor je uit eten gaat nog een stuk fruit, zo ga je niet met een hongergevoel aan tafel en zal je ook niet snel verkeerde keuzes maken door de honger.

Al met al is het heel goed mogelijk om gezonder uit eten te gaan. Het gaat gewoon echt om de manier waarop je met eten bezig bent en hoe bewust je ervan bent. Mijn grootste tip is nog wel: zondig. Wil je toch een keer liever de friet bij je gerecht in plaats van de gepofte aardappel? Doe dat dan. Maar zorg dan wel dat je er ook echt van geniet. Want het is zo zonde om de dag erop toch spijt te krijgen omdat het je eigenlijk toch niet waard was.

12 gedachten over “Gezond uit eten gaan

 • Handige tips, wij gaan echter zo weinig uit eten dat ik niet Let op wat ik eet als dit het geval is.

  Beantwoorden
  • Wij ook bijna nooit, maar ja ik heb dan ook geen gezond gewicht en ben sinds een paar maanden gewoon bewuster bezig met wat ik in mijn mond stop. Is echt niet allemaal gezond, maar ik eet wel bewust en geniet ook veel meer merk ik!

   Beantwoorden
  • Nou dat is super. Ik wil nog minimaal 20 kg afvallen dus daarom dat ik er wel een beetje op let. Niet dat ik nooit iets “ongezonds” pak, maar ben wel bewuster bezig..

   Beantwoorden
 • Ik vind gezond uit eten gaan niet zo leuk haha. Wat ik het lekkerste vind is meestal niet zo gezond… 😉

  Beantwoorden
  • Nou ik weet toch een hele boel dingen die echt super lekker zijn en ook nog best gezond. En ook ik pak echt niet alleen maar ‘gezonde’ dingen. Maar ik let er wel beter op, heb dan ook geen gezond gewicht, misschien dat ik er daarom ook meer mee bezig ben 😉

   Beantwoorden
 • De laatste tijd gaan wij niet zo vaak uiteten, maar als we gaan neem ik wel iets wat ik lekker vind en dan let ik niet op de calorieën

  Beantwoorden
 • Ontzettend goede tips! Zelf let ik eigenlijk nergens op als wij uit eten gaan want we gaan bijna nooit uit eten. Ik zal het bericht even delen op mijn Facebook. Hele handige (en niet standaard) tips!

  Beantwoorden
  • Wij gaan ook heel weinig uit eten, maar toch blijf ik opletten. Natuurlijk pak ik wat ik echt lekker vind, zo at ik laatst bij de Griek varkenshaasje in fetasaus.. Niet het meest gezonde (saus er niet naast gevraagd haha). Maar ik nam dan bijv geen stokbroodjes en dergelijke. Beperkte het wel. Maar ja ik moet dan ook nog ongeveer 20 kg afvallen. Als ik gewoon een gezond gewicht had dan lette ik er wellicht ook niet op.

   Beantwoorden
 • Goede tips geef je! Die zullen hard nodig zijn bij een poging om verantwoord uit eten te gaan. Lijkt me heel moeilijk, al die verleidingen.

  Beantwoorden
 • Lastig hoor! Vaak weet je wel wat de meest gezonde keuze zou zijn.. maar om er dan ook echt voor te kiezen is toch een stukje lastiger als je eenmaal in het restaurant zit 😉

  Beantwoorden
 • Je advies om voor mager vlees zoals kip of biefstuk te kiezen spreekt me aan! Ik hou van uiteten, maar ik probeer af te vallen. Ik vind het moeilijk om mijn dieet te volgen als ik in het café ben, maar met deze tips wordt het een stuk makkelijker voor me om gezond uit te eten!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.