Lifestyle

Tot wanneer gelukkig nieuwjaar wensen?

Ieder jaar wordt er veel energie gestoken in het voorbereiden van de feestdagen, zowel persoonlijk als zakelijk. Het is belangrijk om hierbij een speciale aandacht te besteden aan het uitwisselen van gelukwensen met familie, vrienden en collega’s. Maar hoe lang is het gepast om nieuwjaarswensen te versturen? Lees in dit artikel meer over hoe je op de juiste manier met nieuwjaarswensen omgaat.

Wanneer gelukkig nieuwjaar wensen?

De traditie van het uitwisselen van gelukkig nieuwjaar wensen is een oude en heilige traditie die teruggaat tot de oude Romeinen. De traditie houdt in dat je je vrienden en familie een gelukkig nieuwjaar toewenst op de eerste dag van het nieuwe jaar. Als je gelukkig nieuwjaar wilt zeggen, doe dat dan zo snel mogelijk na 12 uur ’s nachts op 1 januari. Hoe eerder je het zegt, hoe meer geluk je voor het komende jaar wenst. Dit geldt vooral voor mensen die in hetzelfde tijdzone leven als jij. Als je iemand feliciteert met het nieuwe jaar in een andere tijdzone, kun je ervan uitgaan dat ze al een paar uur van hun nieuwe jaar hebben gehad en dus minder geluk nodig hebben.

In Nederland wordt dit doorgaans gedaan door elkaar drie keer te kussen op beide wangen en te zeggen “Gelukkig Nieuwjaar!” of “De beste wensen!”. Wanneer is het dan eigenlijk te laat om “gelukkig nieuwjaar” te wensen? In Nederland geldt dat je tot en met 6 januari gelukkig nieuwjaar kunt wensen. Dit komt omdat we in Nederland Driekoningen vieren. Dit is de dag waarop de drie wijzen uit het Oosten Jezus Christus komen bezoeken. Vanuit christelijk oogpunt is dit het begin van het nieuwe jaar, en dus is het aanvaardbaar om gelukkig nieuwjaar te wensen tot en met 6 januari. Zie je echter jouw collega’s pas na die tijd dan kun je ze echt nog wel gelukkig nieuwjaar wensen. De drie zoenen kun je echter achterwege laten.

Hoe zeg je gelukkig nieuwjaar in andere talen?

In veel andere landen dan Nederland wensen mensen elkaar een ​​gelukkig en voorspoedig nieuwjaar toe op 1 januari. Het is echter niet altijd duidelijk hoe dit precies in andere talen wordt gezegd. Daarom hebben we hier een aantal van de meest populaire manieren opgesomd om gelukkig nieuwjaar te zeggen in andere talen:

Engels: “Happy New Year!”

Duits: “Frohes neues Jahr!”

Frans: “Bonne année!”

Spaans: “¡Feliz año nuevo!”

Italiaans: “Buon anno!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.