Lifestyle

Valentijnsdag: Van oorsprong tot nu, wat betekent Valentijn precies?

Valentijnsdag is misschien de meest romantische dag van het jaar, maar waar komt het oorspronkelijk vandaan en wat betekent het precies? In dit blogartikel gaan we op onderzoek uit om te ontdekken waar Valentijnsdag vandaan komt, waarom het op 14 februari gevierd wordt en wat de gedachte achter Valentijn is. Dus lees verder om erachter te komen!

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag is een feest dat jaarlijks wordt gevierd op 14 februari. Het is een dag waarop mensen hun geliefden een kaart, bloemen of andere cadeaus geven. De traditie om op deze dag je geliefde te verwennen, is ontstaan in de vroege jaren negentig van de twintigste eeuw. In 1953 begonnen Amerikaanse en Britse winkeliers met het uitvoeren van speciale aanbiedingen. Dit zorgde ervoor dat het feest ook in Nederland populair werd.

In Nederland geeft men voornamelijk kaarten en bloemen cadeau op Valentijnsdag. Kaarten die speciaal voor de gelegenheid zijn ontworpen, met hartjes of romantische afbeeldingen, zijn erg populair. Bloemisten leveren vaak speciale boeketten of arrangement voor Valentijnsdag. Sommige vinden Valentijnsdag commercieel. Het is echter net wat je er zelf van maakt.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

Valentijnsdag is vernoemd naar Saint Valentine. Er zijn twee verhalen over wie deze Saint Valentine was, maar het is niet zeker welk verhaal waar is.

Het eerste verhaal gaat over een priester in Rome genaamd Valentinus. In die tijd was het verboden om te trouwen, maar Valentinus hielp toch stiekem bruiloften te voltrekken. Op 14 februari werd hij gevangengezet voor dit verbod en terwijl hij in de gevangenis zat, schreef hij liefdesbrieven aan Julia, de dochter van zijn cipier. Julia bezocht hem vaak in de gevangenis en op 14 februari 269 overleed hij. Aan het einde van de 5de eeuw besliste paus Gelasius dat er op 14 februari een gedenkdag moest komen voor Saint Valentinus en zo ontstond Valentijnsdag.

Het andere verhaal gaat over een Christelijke missionaris genaamd Maarten die in Rome werkte. Die beschuldigde de Romeinse Keizer Claudius van het maken van onredelijke wetten. Toen keizer Claudius erachter kwam, beval hij Maarten gevangen te zetten. Vanuit de gevangenis stuurde hij liefdesbrieven aan Julia om haar te steunen tijdens deze moeilijke periode. In de 4de eeuw begonnen mensen ter ere van Saint Valentine Valentijnsdag te vieren en zo is Valentijnsdag ontstaan.

Waarom wordt Valentijnsdag op 14 februari gevierd?

In de middeleeuwen was 14 februari al een belangrijke dag voor geliefden. Later werd deze dag gekoppeld aan de heilige Sint Valentijn, die volgens verhalen in Rome leefde en een vervolging door keizer Claudius overleefde. Hij stond bekend om zijn liefde voor kinderen en jonge koppels, vanuit welke traditie de huidige Valentijnsviering voortgekomen is. De verjaardag van Sint Valentijn wordt dus Valentijnsdag genoemd en zowel burgers als religieuze figuren gaan ermee akkoord dat deze dag op 14 februari wordt gevierd.

Hoe wordt het vandaag de dag gevierd?

Valentijnsdag is een jaarlijks terugkerend feest dat op 14 februari wordt gevierd. Het is een dag waarop liefde en affectie centraal staan. Valentijnsdag wordt wereldwijd gevierd, maar het is vooral populair in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië.

In Nederland wordt Valentijnsdag minder uitbundig gevierd dan in andere landen. Velen zien het als een Amerikaanse import en vinden het commercialiseren van liefde onprettig. Toch zijn er steeds meer mensen die Valentijnsdag vieren, met name jongeren. De dag wordt steeds meer geassocieerd met uitgaan en cadeautjes geven. Ook worden er cadeautjes en kaarten gestuurd naar iemand waar je stiekem verliefd op bent. Vooral op middelbare scholen gebeurd dit.

Een gedachte over “Valentijnsdag: Van oorsprong tot nu, wat betekent Valentijn precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.