Gezondheid

Zo voorkom je schimmel in huis

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem, vooral in de wintermaanden. Er zijn echter verschillende manieren waarop je schimmel kunt voorkomen of verminderen. In dit artikel lees je tips over hoe je schimmel in huis kunt voorkomen.

Wat is schimmel en hoe groeit het?

Schimmel is een soort van micro-organisme dat zich voedt met organisch materiaal. Het is een normale aanwezigheid in onze omgeving, maar te veel schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Schimmel groeit het best in donkere, vochtige en warme regio’s. De meeste schimmels kunnen sporen produceren die door de lucht verspreid worden en via de huid of inademing binnengekomen kunnen worden in het lichaam. Veel schimmels zijn niet giftig, maar sommige kunnen toxines produceren die allergische reacties of infecties kunnen veroorzaken.

De gevolgen van schimmel in huis

Als je schimmel in huis hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Schimmel kan namelijk verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:

  • Allergische reacties, zoals jeuk en rode ogen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Infecties van de sinussen of longen.

Daarnaast kan schimmel ook leiden tot materiële schade. Het kan bijvoorbeeld je muren of plafond aantasten. Om deze reden is het belangrijk dat je weet hoe je schimmel kunt voorkomen én hoe je ermee kunt omgaan als het toch in huis slaat.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Schimmel in huis is vervelend en kan leiden tot gezondheidsklachten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om schimmelvorming te voorkomen.

  1. Zorg voor voldoende ventilatie in huis.Open dagelijks de ramen en/of zet de ventilator aan als het nodig is.
  2. Maak je huis regelmatig schoon, ook achter meubels, in kastjes en op plaatsen waar je normaal niet komt. Schimmel kan namelijk overal groeien waar het vochtig is.
  3. Zorg ervoor dat natte ruimtes zo snel mogelijk drogen, bijvoorbeeld door een handdoek of theedoek over de douchewand of -gordijn te hangen.
  4. Gebruik in natte ruimtes (badkamer, toilet) anti-schimmelspray of -shampoo om schimmelvorming tegen te gaan of bestrijden

Wat te doen als er toch schimmel in huis is?

Als je schimmel in huis hebt, is het belangrijk om snel te handelen. Schimmel kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en ook voor de constructie van je huis. Bovendien is schimmel erg moeilijk weg te krijgen als het eenmaal is gegroeid.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Zorg dat je huis goed geventileerd is, want schimmel groeit vaak in vochtige ruimtes. Ventileer daarom regelmatig en zorg ervoor dat er geen vochtige plekken in huis zijn waar schimmel kan gaan groeien. Als er toch schimmel in huis is, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Dit kan met speciale anti-schimmelsprays of -crèmes die je bij de meeste bouwmarkten kunt kopen.

Conclusie

Om schimmel in huis te voorkomen, moet je het huis vochtvrij houden. Dat betekent dat je de luchtvochtigheid in huis moet regelen. Je kunt een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid in huis te meten. De ideale luchtvochtigheid is ongeveer 50%. Als het vochtiger is dan 50%, dan is er een risico op schimmelvorming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.